Fibre alimentare pentru o digestie sănătoasă. Câte trebuie să consumi zilnic?

Digestia are un impact enorm asupra stării noastre de bine. Astfel, intestinul joacă un rol crucial, fiind activ zi și noapte pentru digerarea alimentelor pe care le consumăm, pentru a oferi corpului substanțe nutritive importante și pentru a-l proteja împotriva agenților patogeni.

Devenim conștienți de importanța majoră a intestinului pentru bunăstarea noastră, doar atunci când echilibrul acestuia este perturbat și apar problemele de digestie.

O dietă echilibrată cu multe fibre este cheia unei digestii controlate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pentru un stil de viață echilibrat, este indicat să consumi între 20 și 35 de grame de fibre zilnic.

La nivel global, aproximativ 30% din populație suferă de probleme ale tractului intestinal. Fibrele au un rol extrem de important:

– ajută la reglarea tranzitului intestinal,
– ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge,
– ajută la prevenția cancerului de colon
– ajută la controlul glicemiei.

Însă, necesarul de fibre nu poate fi atins uneori, din varii motive: alimentație săracă în fibre, stil de viață alert. Academia de Nutriție și Dietetică recomandă:

19 g/zi pentru copiii de 1-3 ani
25 g/zi pentru copiii de 4-8 ani
26 g/zi pentru fetele de 9-18 ani
31-38 g/zi pentru băieții de 9-18 ani
25 g/zi pentru femeile de 19-50 de ani
38 g/zi pentru bărbații de 19-50 de ani
28-29 g/zi pentru femeile însărcinate sau care alăptează
21 g/zi pentru femeile de peste 50 de ani
30 g/zi pentru bărbații de peste 50 de ani

Alimente pline de fibre din care se poate alege: fructe, legume, semințe, rădăcinoase, leguminoase și condimente. Iată mai jos câteva exemple!

Fructe ce abundă în fibre sunt: avocado, fructe de pădure, căpșune, mere, pere, smochine, banane, struguri etc. Legumele cu cel mai mare conținut de fibre sunt: anghinare, dovleac, broccoli, varză de Bruxelles, morcov, spanac.

Atenție! Totul cu măsură

Bine de știut! Nu doar deficitul de fibre este dăunător pentru sănătate, ci şi excesul. De exemplu, o dietă bazată doar pe fructe şi legume poate inhiba abilitatea organismului de a absorbi substanţele nutritive necesare.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare