Fibre alimentare pentru o digestie sănătoasă. Câte trebuie să consumi zilnic?

Fibre alimentare pentru o digestie sănătoasă. Câte trebuie să consumi zilnic?

0

Digestia are un impact enorm asupra stării noastre de bine. Astfel, intestinul joacă un rol crucial, fiind activ zi și noapte pentru digerarea alimentelor pe care le consumăm, pentru a oferi corpului substanțe nutritive importante și pentru a-l proteja împotriva agenților patogeni.

Devenim conștienți de importanța majoră a intestinului pentru bunăstarea noastră, doar atunci când echilibrul acestuia este perturbat și apar problemele de digestie.

O dietă echilibrată cu multe fibre este cheia unei digestii controlate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pentru un stil de viață echilibrat, este indicat să consumi între 20 și 35 de grame de fibre zilnic.

La nivel global, aproximativ 30% din populație suferă de probleme ale tractului intestinal. Fibrele au un rol extrem de important:

– ajută la reglarea tranzitului intestinal,
– ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge,
– ajută la prevenția cancerului de colon
– ajută la controlul glicemiei.

Însă, necesarul de fibre nu poate fi atins uneori, din varii motive: alimentație săracă în fibre, stil de viață alert. Academia de Nutriție și Dietetică recomandă:

19 g/zi pentru copiii de 1-3 ani
25 g/zi pentru copiii de 4-8 ani
26 g/zi pentru fetele de 9-18 ani
31-38 g/zi pentru băieții de 9-18 ani
25 g/zi pentru femeile de 19-50 de ani
38 g/zi pentru bărbații de 19-50 de ani
28-29 g/zi pentru femeile însărcinate sau care alăptează
21 g/zi pentru femeile de peste 50 de ani
30 g/zi pentru bărbații de peste 50 de ani

Alimente pline de fibre din care se poate alege: fructe, legume, semințe, rădăcinoase, leguminoase și condimente. Iată mai jos câteva exemple!

Fructe ce abundă în fibre sunt: avocado, fructe de pădure, căpșune, mere, pere, smochine, banane, struguri etc. Legumele cu cel mai mare conținut de fibre sunt: anghinare, dovleac, broccoli, varză de Bruxelles, morcov, spanac.

Atenție! Totul cu măsură

Bine de știut! Nu doar deficitul de fibre este dăunător pentru sănătate, ci şi excesul. De exemplu, o dietă bazată doar pe fructe şi legume poate inhiba abilitatea organismului de a absorbi substanţele nutritive necesare.