Ambrozia, alergenul urban. Ce recomandă medicii

Ambrosia artemisiifolia este cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia și este cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.

Ziua de 23 iunie a fost desemnată Ziua Internațională a Ambroziei, iar Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică ( SRAIC) readuce în atenția opiniei publice și a autorităților locale și centrale riscul pe care-l reprezintă răspândirea plantei Ambrosia Artemisiifolia pentru sănătatea populației din mediul urban.

Acest risc este crescut în perioada de vară-toamnă, când se produce și se eliberează în atmosferă cea mai mare cantitate de polen alergizant.

Din cauza polenului acestei plante, persoanele sensibile au reacții care pot însemna crize de strănut și ochi roșii, dar pot merge până la șoc anafilactic. Alergia la ambrozia are efecte mai grave în cazul copiilor.

O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, care dau naștere altor plante și care provoacă alergii sezoniere semnificative. De regulă, polenul de ambrozie apare între lunile august și jumătatea lui octombrie, iar vârful este atins în luna septembrie.

Astfel, ambrozia asigură trei sezoane de disconfort celor alergici. Datele oficiale arată că peste două milioane și jumătate de români sunt expuși alergiilor provocate de ambrozie.

Simptome
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

– Strănut
– Congestie nazală (nas înfundat)
– Rinoree (secreție nazală apoasă)
– Cefalee
– Ochi iritați
– Senzație de mâncărime în gât
– Tuse intensă la cei care suferă de astm

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Tratament
Medicii le recomandă pacienților care au alergie la ambrozie să nu ia medicamente după ureche.

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice.
Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea
ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit
de medicul alergolog.

Imunoterapia alergen-specifică (AIT) – subcutanată și sublinguală – care este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Citește și: Vine sezonul! Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia?

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare