Fii activa si pe perioada sarcinii!

Fii activa si pe perioada sarcinii!

0

Sarcina pare perioada ideala pentru a sta in fotoliu si a te relaxa. Odata ce incep transformarile in corpul tau, vei observa ca te simti mai obosita ca de obicei. Vei avea si alte probleme legate de sarcina, cum ar fi durerile de spate, crampele musculare, edemele si constipatia.

Insa ia ghici! Sedentarismul nu va face ca aceste probleme sa dispara. De fapt, sarcina ofera un motiv important pentru a deveni activa: activitatea fizica poate ameliora unele tulburari frecvente din timpul sarcinii. Iti poate energiza si imbunatati starea de sanatate in ansamblu. Poate cel mai important lucru, te poate ajuta sa te pregatesti pentru travaliu si nastere prin cresterea rezistentei si a fortei musculare. Daca ai o conditie fizica buna ianinte de nastere, durata tratamentului si perioada de refacere ar putea fi mai scurte.

Este important sa stii ca sarcina insasi impune unele constrangeri fizice. Te poti astepta la un surplus ponderal de 11,5 – 18 kg. Sarcina nu este o perioada adecvata pentru a slabi sau pentru a-ti mentine greutatea actuala. In plus inima ta va pompa cu 50% mai mult sange. Corpul tau va consuma cu 20% mai mult oxigen in repaus si chiar mai mult in timpul efortului fizic.

Pe masura ce abdomenul tau va creste in volum, postura ti se va schimba, solicitand suplimentar muschii spatelui si modificandu-ti echilibrul. Spre sfarsitul sarcinii, articulatiile si ligamentele pelvisului se vor inmuia pentru a pregati travaliul. Toate aceste schimbari vor afecta felul in care corpul tau va raspunde la efortul fizic.