Folosirea forcepsului si a vacuumului extractor

Folosirea forcepsului si a vacuumului extractor

0
forceps instrument (www.fmed.uba.ar)

forceps instrument (www.fmed.uba.ar)Ca urmare a unor grave probleme medicale, ce fac imposibila expulzia bebelusului in cazul unei nasteri normale, medicii pot recurge la nasterea cu ajutorul forcepsului.

Desi o metoda destul de riscanta aceasta se poate impune atunci cand:

–         mama, ca urmare a epuizarii fizice, nu mai poate impinge bebelusul;

–         bebelusul a capatat o pozitie incorecta in canalul de trecere;

–         starea de sanatate a acestuia este pusa in pericol, acesta trebuind a fi extras de urgenta;

–         bebelusul are capul foarte mare, comparative cu pelvisul mamei;

–         mama nu are un perineu elastic, ceea ce va ingreuna nasterea.

Asa ca, singura varianta este extragerea bebelusului cu ajutorul instrumentelor medicale, in asa fel incat viata acestuia, dar si a mamei sa nu poata fi pusa in pericol.

Inventat in urma cu sute de ani de catre o moasa care a dorit sa ajute mamele aflate in imposibilitate de a naste, forcepsul apare ca un instrument sub forma unor clesti prevazut in capete cu o structura asemanatoare unor linguri, in asa fel incat sa nu poata produce vatamari copilului in timpul extragerii. Acesta va fi introdus in vagin, bebelusul va fi prins de cap, fiind asadar, extras prin fortare. Dupa nasterea cu ajutorul forcepsului, cel mic va trebui supravegheat si investigat intrucat folosirea acestuia poate presupune anumite hematoame sau vanatai la nivelul capului celui mic.

Un alt instrument medical, la fel de des folosit este vacuumul extractor. Cu ajutorul acestuia se va crea o forta si o presiune de extragere, care va expulza bebelusul in exterior. Se va folosi o cupa din metal sau din plastic care va fi conectata la acest aparat pentru a se putea extrage bebelusul. Spre deosebire de forceps, vacuumul extractor prezinta avantajul ca bebelusul poate fi extras si daca acesta se afla mai sus in interiorul vaginului mamei. Chiar daca cel mic va prezenta imediat dupa nastere un edem la nivelul capului si chiar o decolorare a pielii de pe cap, totul va reveni la normal in scurt timp, efectele fiind mai putin severe decat in cazul folosirii forcepsului.

Indiferent de efectele adverse ale folosirii celor doua aparate, ambele ajuta in cazul unei nasteri epuizante:

  1. va ajuta atunci cand mama este epuizata, viata acesteia fiindu-i pusa in pericol;
  2. daca mama este cardiaca, folosirea celor doua instrumente este obligatorie, in cazul unei nasteri dificile;
  3. daca bebelusul se naste prematur, atunci extragerea cu ajutorul celor doua instrumente vor ajuta intrucat in cazul unei nasteri normale se va crea in interiorul vaginului mamei o presiune foarte puternica pentru capul micutului;
  4. reduce extenuarea bebelusului din timpul nasterii.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Articole similare