Gingivita – partea mai putin placuta a sarcinii

Gingivita – partea mai putin placuta a sarcinii

woman-at-dentistUna dintre principalele probleme ale femeilor insarcinate o reprezinta afectiunile gingiilor. Daca si tu vei fi mamica in curand si nu stii la ce sa te astepti de la lunile de sarcina, in acest articol vei gasi mai multe informatii despre principala afectiune a gingiilor la viitoarele mamici: gingivita. 

Chiar daca te vei confrunta cu asteasta problema, gandeste-te la faptul ca este trecatoare si ca in curand iti vei plimba puiul in carucior, il vei tine in brate si ii vei putea da un pupic pe frunte. Cel mai bine este sa cunosti toate informatiile despre eventualele afectiuni, in acest fel vei putea sa le previ sau sa le tratezi in mod corect.

Prevenirea gingivitei in sarcina

“Mai bine sa previ decat sa tratezi” este o zicala inteleapta. Daca vei respecta cateva reguli importante de igiena orala, poti preveni gingivita:
1. Spala-te pe dinti dupa fiecare masa si dupa “greturile matinale”
2. Nu este suficient sa iti periezi dintii, trebuie sa folosesti si ata dentara
3. Alege guma de mestecat cu xylitol. Aceasta impiedica dezvoltarea placii bacteriene
4. Foloseste si apa de gura
5. Detrartrajul si periajul profesional sunt indicate periodic
6. Evita produsele cu mult zahar
7. Consuma alimente bogate in vitamina C
8. Vitamina B12 este si ea benefica

Tratamentul gingivitei in sarcina

Daca ai deja gingivita si nu stii cum sa o tratezi in mod corect, iata cateva indicatii si sfaturi care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema gingivala:
1. Placa bacteriana si tartrul pot fi indepartate printr-un detrartraj supragingival
2. Dupa acesta, stomatologul va efectua si un periaj profesional
3. Este indicat sa folosesti apa de gura cu efect antimicrobian
4. Trebuie sa mergi la medicul stomatolog in mod regulat pentru a monitoriza evolutia afectiunii. Este posibil ca acesta sa indeparteze placa bacteriana prin stergerea gingiilor cu comprese imbibate in apa oxigenata
5. Se poate ca medicul sa te puna sub un tratament medicamentos si apoi sa excizeze hiperplaziile la cateva luni dupa nastere

In concluzie, majoritatea femeilor constata anumite schimbari ale gingiilor in timpul celor noua luni de sarcina, dar aceasta problema poate fi tratata cu succes de catre medicul stomatolog. Totusi, este mai bine sa previi decat sa tratezi, deci nu uita de importanta igienei orale si a unei alimentatii corecte.