Există numeroși operatori de servicii medicale private în România (clinici, spitale, maternități, laboratoare, farmacii). Scopul acestor clinici este acela de a oferi pacienților soluții medicale integrate, care să-i ajute pe aceștia să-și mențină sănătatea, sau să prevină anumite afecțiuni. În mod concret, pacienții pot solicita de la aceste clinici consultații în numeroase specialități și subspecialități, cum ar fi următoarele:
- Specialități
- Cardiologie
La cardiologie se tratează afecțiunile inimii și vaselor de sânge. Subspecialitățile cardiologiei sunt:
- cardiologie intervențională;
- imagistică cardiacă;
- electrofiziologie (ablație);
- terapie cu dispozitiv electronic;
- insuficiență cardiacă (transplantul cardiac).
Pacienții apelează la medicul cardiolog dacă au simptome precum:
- dificultăți de respirație;
- amețeli;
- dureri în piept;
- probleme cu ritmul cardiac;
- hipertensiune arterială.
- Obstetrică-ginecologie
Pacienții au la dispoziție o varietate de servicii și investigații medicale în cadrul specialității obstetrică-ginecologie:
- consult de specialitate;
- investigații ginecologice;
- investigații de monitorizare a sarcinii;
- tratamentul infertilității cuplului;
- reproducere umană asistată (fertilizare in vitro);
- planificare familială.
Urologie
Urologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului reproductiv (tractul urinar masculin și tractul urinar feminin). Medicul urolog investighează probleme ce țin de disfuncții sexuale, incontinență urinară, infertilitate masculină, urologie pediatrică.
Pneumologie
Pneumologia este o specialitate medicală care tratează afecțiuni pulmonare, bronșice, pleurale (astm bronșic, bronșită).
Neurologie
Neurologia este o specialitate medicală care stabilește diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos. Cele mai frecvente afecțiuni neurologice sunt: accidentele vasculare cerebrale, epilepsia, traumatismele craniene, boala Parkinson, afecțiunile nervilor periferici, tulburările de somn, migrenele.
Endocrinologie
Endocrinologia se ocupă cu bolile hormonale. Medicul specialist endocrinolog diagnostichează și tratează afecțiuni hormonale și complicațiile acestora. Hormonii sunt importanți pentru metabolism, respirație, în creștere și reproducere, așadar reprezintă cauza a numeroase afecțiuni. La consult, medicul este interesat de medicația actuală a pacientului, de istoricul familial în ceea ce privește problemele hormonale, de obiceiurile alimentare.
Oftalmologie
Oftalmologia este o specialitate medicală care se ocupă cu tratarea bolilor care afectează funcționarea normală a ochilor. Oftalmologii pot efectua proceduri precum:
- operația de cataractă;
- chirurgia glaucomului;
- transplantul de cornee;
- repararea retinelor detașate;
- chirurgia reconstructivă pentru a soluționa anomaliile din naștere.
Dermatologie
Dermatologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii, anexelor, mucoaselor adiacente. Printre cele mai frecvente intervenții dermatologice se numără: electrocauterizarea leziunilor cutanate, excizia leziunilor cutanate, tratamentul unghiei încarnate, biopsia cutanată.
Proceduri
Clinicile medicale de excelență dețin și aparatură performantă pentru proceduri complexe precum:
RMN
RMN-ul este o investigație care ajută enorm în diagnosticarea anumitor afecțiuni, în stabilirea pașilor necesari în realizarea intervențiilor chirurgicale, în monitorizarea unor tratamente. Poate fi vorba despre patologia sânului, neurologică, ginecologică, RMN fetal.
Mamografia
Mamografia este un examen radiologic, principala metodă de depistare a cancerului de sân la femeile trecute de 40 de ani. Sunt unele tipuri de cancer mamar care se manifestă sub formă de microcalcificări, mamografia fiind singura metodă prin care acestea pot fi detectate.
Radiologia
Radiologia utilizează servicii de imagistică pentru diagnosticarea și pentru tratarea anumitor afecțiuni. Există mai multe tehnologii imagistice: ultrasonografia, tomografia computerizată, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanța magnetică nucleară.
Ecografia
Ecografia este o metodă imagistică prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul pe care merge ecografia este acela de emitere a unor ultrasunete de către o sondă specială, iar semnalele întoarse de organul analizat sunt ulterior transpuse pe un monitor. Ecografia este o metodă imagistică sigură, ușor accesibilă, care poate vizualiza structuri anatomice importante, mai puțin plămânul, osul și creierul (se pot vizualiza doar anumite părți). Nu există efecte adverse în cazul ecografiei, metoda nu folosește radiații, nu necesită o pregătire specială a pacientului, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, inclusiv în cazul copiilor și a femeilor însărcinate.
Tomografia computerizată
Tomografia computerizată (CT) a reprezentat o revoluție în medicină, pentru că a permis medicilor să vadă ceea ce înainte era posibil doar în timpul intervențiilor chirurgicale sau autopsiilor. CT-ul este o metodă neinvazivă, oferă o vizualizare detaliată a capului, abdomenului și informații despre oase, ficat, rinichi, pancreas, intestin, glande suprarenale, plămâni, inimă.
Angiografia: este o intervenție non chirurgicală minim invazivă, nedureroasă. Se realizează cu ajutorul razelor X. Ajută la vizualizarea internă a vaselor de sânge.
Pentru orice fel de problemă de sănătate, apelează la medicii specialiști MedLife.