Poftele in sarcina

Poftele in sarcina

Peste 80% dintre insarcinate spun ca au poftit la anumite alimente, unele sanatoase, altele nu chiar, in timpul celor 9 luni.Poftele in sarcina reprezinta un subiect intens dezbatut intre medici si chiar psihologi. Unii specialisti considera ca poftele in sarcina sunt doar o forma de alint sau apar ca urmare a faptului ca stim ca in sarcina este bine sa ne ferim de alimente nesanatoase si ca atare, lucrurile interzise sunt cu atat mai ravnite. Dar multe mamici poftesc alimente sanatoase, ceea ce infirma teoria ca poftele ar fi doar un pretext pentru ca viitoarea mama sa se dedea unui dezmat culinar fara sa-si faca griji pentru silueta sau sanatate. Alte voci sustin ca poftele in sarcina reprezinta un semnal de alarma pe care  organismul il trage, indicand un anumit deficit in organismul nostru sau al bebelusului in formare in burtica noastra.

Ce ar putea insemna anumite pofte

Daca iti e pofta de gheata (e drept, acesta nu este chiar un aliment), ai putea fi anemica – avertizeaza specialistii. Nu, gheata nu contine fier, dar ajuta la calmarea senzatiei de limba umflata, un simptom care indica o anemie feripriva serioasa. Vei vedea ca pofta de gheata dispare daca introduci in meniu mai multa carne,  broccoli, varza kale sau fructe uscate (caise, sfafide), foarte bogate in fier.

Pofta de ciocolata poate indica o deficienta de magneziu. Ciocolata de calitate, in special cea amaruie, este bogata in magneziu. Dar in loc sa consumi tablete intregi de ciocolata (care se vor depune sub forma de prea multe kilograme in plus), ai putea consuma banane, fasole vede sau spanac, toate alimente bogate in magneziu si care iti acopera lipsa ce sta la baza poftei de dulce.

Foarte multe gravide poftesc la muraturi. Ei bine, daca acesta este si cazul tau, ai putea fi deshidratata. Organismul gaseste prin aceasta pofta de ceva foarte sarat, calea de a se asigura ca va primi apa, pentru ca inevitabil, dupa ce mananci muraturi, simti nevoia de a suplimenta aportul de lichide.

Tine cont de faptul ca atunci cand iti este sete, deja esti deshidratata, iar organismul tau are nevoie de mai multe lichide, pentru a putea produce sange in exces si a asigura buna dezvoltare a bebelusului.

Ce sa stii despre Pica

Cartofi prajiti, gogosi, muraturi sau ciocolata – aceste pofte nu par atat de ciudate, daca le compari cu dorinta brusca de a manca sapun, nisip, creta sau… hartie. Poftele ciudate pentru substante necomestibile pot indica mai multe deficiente in organism, dar pot fi si simptome pentru anumite comportamente din  spectrul obsesiv-compulsiv, care se pot declansa in sarcina, pe fondul schimbarilor hormonale majore si al stresului indus de gandul la sarcina, nastere si noi responsabilitati. Orice pofte suspecte trebuie raportate medicului care te are in supraveghere si care va decide ce investigatii suplimentare se impun.