Restrictii la inceputul sarcinii

Restrictii la inceputul sarcinii

0

Teribila evolutie ce se petrece in interiorul corpului tau in primele 4-5 saptamani de sarcina nu se vede inca de cei din afara. Doar tu o poti simti si o poti lua in serios. Orice medic iti va spune ca aceste saptamani sunt cruciale, asa ca trebuie sa ai mare grija de tine.

Chiar daca in mod normal te simti foarte bine, din cand in cand pot aparea unele tulburari: oboseala, probleme de circulatie sangvina, in urma carora iti simti picioarele ca „de plumb”, usoare dureri de cap sau ameteli care pot fi cauzate de tensiunea prea mica, dar pot aparea si probleme de digestie. Pentru inlaturarea lor trebuie sa iei masuri! Mobilizeaza-ti circulatia, fa mai multa miscare. Sarcina nu este un motiv ca dintr-o data sa devii „nesportiva”. Din contra: alearga, plimba-te, mergi cu bicicleta si inoata cat iti face placere. Daca nu le-ai practicat pana acum, e timpul sa incepi! Nu este interzis sa urci scarile pe jos sau sa faci usoare antrenamente de fitness.

Este in schimb tabu, chiar de la inceputul sarcinii , sa treci prin emotii mari, sa ridici, sa impingi, sa presezi, sau sa storci ceva, adica sa faci un efort care sa-ti provoace contractii. De asemenea este interzis ca femeile insarcinate sa parctice judo sau haltere.

Mai nou ametesti foarte repede cand te ridici din pozitia sezand sau culcat? Iata ce poti sa faci ca sa previi asta: inainte de a te ridica, intinde-ti pentru cateva secunde bratele, picioarele si tot corpul, adica intinde-te din toate incheieturile. Evita sa stai timp indelungat pe scaun sau intr-un fotoliu cu sezutul foarte jos. Daca vei calatori cu masina mai mult, schimba pozitia de mai multe ori.