Tot ce ar trebui sa stii despre sterilitate

[imagebrowser id=673]

Sterilitatea este definita drept incapacitatea de a ramane insarcinata dupa ce ati avut contact sexual neprotejat cel putin un an de zile.

La femei, sterilitatea poate avea urmatoarele cauze:

  • bolile cu transmitere sexuala,
  • fibromul uterin,
  • lipsa ovulelor sanatoase,
  • tulburarile hormonale,
  • menstruatia neregulata,
  • sau poate chiar un defect congenital ascuns ce afecteaza tromple uterine sau uterul.

La barbati, cauzele infertilitatii sunt:

  • numarul scazut de spermatozoizi,
  • sau prezenta unor spermatozoizi deformati,
  • ori incapabili sa parcurga distanta pana la ovul.

Indiferent de cine este vinovat pentru aceasta problema, important este sa colaborati pentru a iesi din impas si a gasi o solutie, intrucat conceperea unui copil reprezinta o responsabilitate comuna.

In continuare va vom prezenta cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont pentru a avea succes atunci cand va propuneti sa aduceti pe lume un copil:

Verificati-va mucusul cervical.

Fertilitatea atinge apogeul cu cinci zile inainte si la o zi dupa ovulatie. Ovulatia este pe punctul de a se produce atunci cand mucusul cervical se subtiaza, favorizand astfel deplasarea spermatozoizilor catre ovul. Va puteti sterge cat mai des zona vaginala utilizand un servetel pentru a deosebi consistenta secretiei: daca aceasta devine vascoasa si se prezinta ca un albus de ou, inseamna ca acela este momentul prielnic pentru a ramane insarcinata.

Fiti sigura ca sunteti la ovulatie.

Achizitionati-va un test pentru ovulatie de la farmacie. Unele dintre ele se prezinta ca un test de sarcina, fiind nevoie in acest sens de o proba de urina. Pentru altele insa, este nevoie de o proba de saliva. Daca observati ca nu puteti determina ovulatia, atunci este cazul sa va vizitati medicul.

Slabiti daca este nevoie!

Dorinta dumneavoastra de a face un copil poate constitui un factor stimulant daca trebuie sa pierdeti din greutate. Grasimea corporala favorizeaza producerea estrogenului, iar prea mult estrogen afecteaza abilitatea de a ramane insarcinata.

Luati in greutate in cazul in care sunteti subponderala!

Subponderablitatea este o alta cauza a infertilitatii. In lipsa tesutului adipos, este posibil sa nu ovulati normal sau uterul sa nu accepte implantarea unui ovul fertilizat. Este necesar sa adaugati mai multe proteine sanatoase in dieta dumneavoastra in cazul in care sunteti prea slaba pentru a concepe un copil. Astfel de produse pot fi: carne slaba, cereale integrale, grasimi benefice, cum este uleiul de masline.

Nu exagerati cu prea multe exercitii fizice si nu va epuizati organismul!

Nu cereti foarte multe de la corpul dumneavoastra si nu depuneti efort peste masura. Organismul s-ar putea sa nu mai fie capabil sa primeasca cele necesare pentru o sarcina. Exercitiile fizice care dureaza mai mult de o ora zilnic pot interfera cu ovulatia. Probleme de acest gen apar in special la atlete, balerine, dansatoare.

Eliberati-va de tot ce reprezinta locuri de munca foarte stresante.

Cercetarile arata ca doamnele care au o slujba stresanta pot avea probleme daca vor sa ramana insarcinate. Selectati ceea ce este cel mai important de realizat si lasati stresul la locul de munca. Puteti incerca, de asemenea, un tratament medicamentos pentru a reduce stresul si grijile.

Nu utilizati antihistaminice si decongestionante.

Aceste medicamente au ca scop reducerea mucusului din sinusuri, insa ele afecteaza si mucusul cervical. Mucusul cervical este necesar pentru a ajuta spermatozoizii sa ajunga la ovul.

Nu administrati aspirina sau ibuprofen daca doriti sa ramaneti insarcinata.

Aceste medicamente sunt antiinflamatorii si pot impiedica ovulul fertilizat sa se lipeasca de peretii uterului. Puteti incerca paracetamolul in cazul in care aveti dureri.

Stati departe de fumul de tigara.

Fumatul reduce fertilitatea atat la femei, cat si la barbati, insa poate creste si riscul de avort. Numarul ovulelor sanatoase din ovare scade foarte repede la o femeie care fumeaza decat la o nefumatoare. La barbati, numarul spermatozoizilor este in scadere, iar dintre cei care raman, foarte multi intampina probleme.

Reduceti cofeina si renuntati la alcool!

Daca doriti sa va ajutati partenerul sa renunte la alcool, atunci primul pas ar fi ca dumneavoastra sa faceti cel dintai acest lucru. La barbati, alcoolul dauneaza, intrucat poate afecta ejacularea.

Evitati cafeaua, sau orice bautura ce contine cofeina.

Pentru a spori fertilitatea atat la doamne, cat si la domni, este bine sa evitati medicamentele.

Sfaturi utile si pentru barbati:

Purtati boxeri in detrimentul chilotilor.

Lenjeria stramta indeparteaza caldura, care micsoreaza numarul de spermatozoizi sanatosi. Acelasi lucru se aplica si in cazul blugilor stramti. Prin urmare, daca doriti sa deveniti tatic, evitati hainele mici si purtati haine mai largi. De asemenea, trebuiesc evitate baile fierbinti si sauna.

Luati in fiecare zi o capsula de zinc.

Acesta creste atat nivelul de testosteron, cat si numarul de spermatozoizi. Este bine sa luati si 2 mg de cupru pe zi, atat timp cat utilizati zinc, datorita capacitatii zincului de a absorbi cuprul din organism.

Luati vitamina C si vitamina E de doua ori pe zi, in timpul mesei.

Aceste doua vitamine esentiale protejeaza sperma prin blocarea actiunii radicalilor liberi. Daca in acelasi timp administrati vreun alt medicament care afecteaza coagularea sangelui, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Luati seleniu.

Studiile au aratat ca barbatii care iau seleniu timp de trei luni beneficiaza de o marire a mobilitatii spermatozoizilor.

Puteti lua o doza de ulei din seminte de in.

Acest ulei reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi esentiali si ajuta la mentinerea sanatatii spermatozoizilor. De asemenea, el reduce colesterolul si va protejeaza impotriva bolilor cardiace. Il puteti amesteca si cu iaurt, suc, sos, sau orice altceva. Luati o lingura de ulei o data pe zi, in timpul mesei.

Este bine sa evitati sa faceti sex cateva zile inainte ca iubita dumneavoastra sa inceapa ovulatia.

Astfel, cu cat trece mai mult timp de la ultima ejaculare, cu atat numarul acestora creste si devine mai mare.

Atunci cand ovulatia a inceput, ar trebui sa faceti sex cel putin o data la trei zile.

In cazul in care nu doriti sa urmariti ovulatia (prin examenul mucusului cervical, sau kitul de ovulatie), atunci faceti sex din doua in doua zile din ziua a opta pana in ziua a douazecea, numarand de la ultima zi a ciclului trecut. Doar astfel veti mari sansele ca spermatozoizii sa fie pregatiti pentru momentul ovulatiei.

Sursa foto: catherinecerisey.wordpress.com;  www.elle.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare