Tot ce nu stiai despre nastere

[imagebrowser id=698]Toate femeile se intreaba ce sa aleaga: nastere naturala sau cezariana?

Din punct de vedere psihologic, nasterea naturala reprezinta o experienta nemaipomenita pentru o femeie. Din pacate, pot aparea si anumite aspecte neprevazute, deci complicatii.

Cezariana poate deveni o interventie de urgenta, deci care nu poate fi oprita si devine obligatorie datorita unor lucruri neprevazute. Cezariana poate fi programata fie din motive clinice, fie pentru confortul mamei sau al medicului. In cazul acesta, medicul ar trebui  sa elimine din vedere multe intamplari imprevizibile ce se pot ivi in timpul nasterii naturale.

Travaliul natural faciliteaza adaptarea copilului la viata?

Travaliul natural ii provoaca fatului o stare de alerta, ce va favoriza adaptarea copilului la viata, dupa nastere.  Medicamentele in exces administrate in timpul nasterii nu vor avea niciun efect benefic asupra adaptarii bebelusului. Cu cat vom utiliza medicamentele mai tarziu, cu atat nou-nascutul se va dovedi mai treaz si mai capabil sa reactioneze.

Medicamentele administrate mamei trec prin placenta?

Da, medicamentele calatoresc prin placenta si au contributia de a influenta comportamentul bebelusului dupa nastere.

T. Berry Brazelton, un renumit medic pediatru, care a creat scara evaluarii comportamentale a nou-nascutului, sustine ca daca vom administra o medicatie indrumata cu atentie, atunci vor avea loc doar scurte efecte trecatoare in comportamentul bebelusilor nascuti prin cezariana, neexistand prea mari diferente fata de copilasii adusi pe lume pe cale naturala. Tot el afirma ca efectele de usoara depresie, ce au fost remarcate la copiii nascuti prin cezariana, vor inceta in 48 de ore. Nu vor fi astfel diferente in dezvoltare intre copiii nascuti prin nastere naturala si cei nascuti prin cezariana.

Trebuie sa ne cunoastem medicul pediatru inainte de nastere?

Luna a saptea este momentul potrivit pentru a va cunoaste medicul, intrucat parintii pierd adesea din vedere faptul ca modul lor de viata se va schimba. Atentia parintilor se concentreaza asupra momentului nasterii, iar dupa nastere, copilul devine centrul interesului. O intalnire timpurie cu medicul pediatru il va ajuta sa inteleaga cum sunt parintii copilului pe cale sa se nasca, indrumandu-i astfel cum sa se pregateasca pentru interventie cu scopul de a determina o crestere armonioasa a bebelusului. Este preferata vizita medicului acasa la nou-nascut, pentru a afla mai multe lucruri despre familie, deci si despre viitorul copilului.

Cum pregatim caminul pentru venirea micutului?

Este bine sa ne pregatim din timp pentru sosirea bebelusului. Adesea, tatal impreuna cu restul familiei sunt cei care se vor ocupa de pregatiri, intrucat mama nu va avea resursele fizice si psihice necesare pentru a face acest lucru la sosirea din maternitate.

Vom amenaja un spatiu special pentru bebelus, cat mai aproape de camera parintilor, pentru a-l putea supraveghea pe micut mai usor. Camera trebuie sa fie aerisita, curata, linistita, cu o temperatura de circa 20 de grade Celsius.

Patul copilului este piesa cea mai importanta de mobilier, avand in vedere ca acesta doarme majoritatea timpului. Patul trebuie amplasat intr-un loc ferit de surse de caldura sau de curent. Salteaua este si ea importanta, pentru ca trebuie sa fie dreapta, tare si poate fi confectionata din fibra de cocos sau iarba de mare.

Lenjeria patutului trebuie sa fie din bumbac, iar paturicile pe care le utilizam pentru invelit este bine sa fie usoare si subtiri.

Pentru plimbari este recomandat caruciorul-landou, mai ales in cazul copiilor pana in 6 luni, pentru ca acesta asigura pozitia orizontala.

Pentru inceput trebuie sa va procurati scutece, camasute, pantalonasi, caciulite, maieute, botosei. Va veti obisnui cu timpul si veti sti ce nevoi are copilul dumneavoastra.

Zestrea mamei dupa nastere

Sanatatea este importanta atat pentru copil, dar si pentru tine, de aceea poti cere ajutorul apropiatilor atunci cand ai nevoie.

Dupa nastere, este bine sa beneficiezi de urmatoarele lucruri:

–         tampoane pentru sani pentru a absorbi scurgerea laptelui;
–         cateva sutiene speciale pentru perioada de alaptare;
–         crema speciala pentru mameloane;
–         centura abdominala;
–         lenjerie intima din bumbac;
–         incaltaminte cu talpa joasa.

Dieta si greutatea mamei

Dieta este importanta atat pentru tine, cat si pentru copil. Exact ca si in timpul sarcinii, trebuie sa ai o alimentatie echilibrata, formata din 3 mese pe zi. Este indicat sa bei multe lichide: apa plata, ceai, suc de fructe, lapte.

Chiar daca vrei sa iti recapeti silueta, nu trebuie sa tii o cura de slabire imediat dupa ce ai nascut. Renunta la alimentele dulci si grase. Mananca multe fructe, cereale, iaurt si legume. Daca nu ai pofta de mancare, apeleaza la medicul tau, pentru prescrierea unor vitamine.

Lista alimentelor recomadate:

–         produse de panificatie: orez, grau, paste fainoase, cereale;
–         lapte, iaurt, branza, oua;
–         carne rosie slaba, carne de pasare, peste;
–         fasole, nuci;
–         citrice;
–         legume cu frunze verzi;
–         patrunjel, morcovi, rosii, varza, ardei gras;

Gimnastica si sportul

Daca doriti sa va refaceti tonusul general al organismului si sa va echilibrati greutatea, atunci este bine sa faceti exercitii fizice, chiar si usoare. Puteti face exercitii de respiratie contractand muschii abdominali in timp ce expirati, sau exercitii de gimnastica la sol, care sa nu implice efort marit. Nu este bine sa va fortati muschi dorsali facand lumanarea, bicicleta sau genuflexiuni.

Starea psihica a mamei

Starea psihica difera de la om la om. In general, dupa nastere, survine o atitudine de melancolie, o stare depresiva, in special in cazul nasterilor normale sau a nasterilor mai devreme de termen. Aceasta stare se datoreaza schimbarilor bruste hormonale si se manifesta prin grija excesiva a mamei pentru ingrijirea copilului, fara a mai lua in calcul nevoia proprie de odihna. Treburile casnice si vizitele prietenilor trebuiesc rarite sau programate cu atentie in perioada post-natala. Este bine ca familia sa sustina tanara mama si sa o menajeze. Pe masura ce mama petrece mai mult timp cu bebelusul, se stabileste o legatura afectiva stransa intre acestia.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare