Sistemul imunitar la copii în sezonul rece

Sistemul imunitar la copii în sezonul rece

0
Little boy walking outdoors at rainy autumn day

Riscurile la care sunt predispuși copiii în sezonul rece

Pe măsură ce cresc, copiii sunt expuși la diverși factori din mediul înconjurător și totodată la o diversitate de microbi cu care sistemul lor imunitar trebuie să învețe cum să interacționeze. Expunerea la pământ, nisip sau la diverși factori poluanți, este inevitabilă în primii trei ani de viață, deoarece nevoia lor de explorare crește după ce învață să meargă și după ce încep să ia parte la activitățile din cadrul colectivităților.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Cu toate că există peste 200 de virusuri care provoacă răceala, epidemiile sunt mult mai vizibile în sezonul rece decât în restul anului. Atunci când este frig, copiii petrec mult mai mult timp în spațiile închise, motiv pentru care aceștia au un deficit de vitamina D, o vitamină extrem de necesară sistemului imunitar. Deficitul poate reprezenta cauza unui sistem imunitar slăbit, care duce la o serie de îmbolnăviri mai dese și perioade mai lungi de convalescență.

În anotimpul rece, variațiile termice și umiditatea au efecte negative asupra organismului celui mic, mai ales că în primii săi ani de viață, sistemul imunitar al acestuia nu este dezvoltat în profunzime.

Cu toate că expunerea la mediul înconjurător reprezintă o metoda eficientă de întărire a sistemului imunitar, acest pas trebuie făcut foarte echilibrat. În sezonul rece, este recomandat ca cei mici să evite temperaturile sub 0 grade, deoarece există riscul apariției degerăturilor la nivelul nasului, degetelor de la mâini și picioare, iar îmbrăcămintea trebuie să fie una adecvată sezonului, evitându-se supra îmbrăcarea acestuia. De asemenea, este de evitat înfofolirea copilului cu fularul, deoarece acesta îngreunează nevoia celui mic de a respira pe gură, fapt ce îl expune la microbii care sunt mult mai bine filtrați de către căile nazale.

Cu toate acestea, răcelile reprezintă un bun antrenament pentru sistemului imunitar al copilului, asta bineînțeles, dacă nu sunt depășite 6-8 episoade pe an. În cazul în care numărul acestora este mai mare, atunci se poate vorbi despre un sistem imunitar slăbit. Expunerea la infecțiile comune are un rol benefic, deoarece doar așa poate dobândi un sistem imunitar puternic pe cale naturală. Dacă copilul tău răcește frecvent, acest lucru se datorează faptului că este expus constant la noi virusuri, pe care sistemul său imunitar încearcă să le memoreze și să lupte mai ușor împotriva lor.

Comparativ cu generațiile anterioare, copiii născuți în zilele noastre se confruntă cu noi forme de riscuri, iar părinții moderni sunt în căutarea unor noi metode de prevenire a riscurilor la copii.

 

Alimente pentru copii în sezonul rece

Alimentația copilului reprezintă factorul esențial pentru întărirea sistemului imunitar al acestuia. În sezonul rece, oferă-i copilului tău alimente bogate în vitamine și minerale. Citricele, broccoli-ul, alimentele de origine animală, morcovii sau cartofii dulci, sunt doar câteva dintre alimentele pe care le poți folosi în alimentația celui mic. Oferă-i organismului său toate elementele necesare pentru o creștere și o dezvoltare optimă. O nutriție adecvată dezvoltării celui mic trebuie să asigure zilnic necesarul de vitamina A, C și D, dar și un set de prebiotice. Acestea stau la baza unui sistem imunitar puternic.

Pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

Atunci când alăptarea nu mai este posibilă și la recomandarea medicului de familie sau pediatrului, introducerea unei formule de lapte de creștere poate asigura necesarul de vitamine și minerale copilului tău. Acestea pot fi asimilate din formula de lapte Aptamil pentru copii de vârstă mică, ce combină un mic unic de nutrienți și proces avansat de preparare a laptelui. Formula Aptamil este special concepută pentru susținerea imunității copilului tău.
Fara comentarii

Lasa un comentariu