Cresterea bebelusului

[imagebrowser id=724]

Notiunea de crestere nu trebuie confundata strict cu ideea de control al staturii sau al greutatii copilului. Cresterea presupune multitudinea de schimbari ce se produc in organism, care au in vedere atat latura fizica, dar si psihica.

Inaltimea si greutatea raman parametrii facil de masurat si sunt intr-adevar importanti pentru stabilirea bunei functionari a corpului. Ca de exemplu, ne putem da seama de ivirea unor probleme serioase daca bebelusul nu mai creste nici in greutate, nici in statura, intr-o perioada cand nu ar trebui sa ne asteptam la acest lucru.

Care este lungimea medie a unui nou-nascut?

Statura medie a unui bebelus este de aproximativ 50 cm pentru baieti si 49 cm in cazul fetelor. In general, lungimea se modifica putin de la un copil la altul si nu are legatura cu inaltimea parintilor. La nastere, copiii au cam aceeasi lungime ( cuprinsa intre 40 si 51 cm ), diferentele semnificative aparand odata cu trecerea timpului.

Ce este mai importanta: lungimea sau greutatea?

Pentru a evalua starea de sanatate a unui copil, in primii 2 ani de viata, cea mai importanta este greutatea. Masurarea inaltimii devine semnificativa in cazul cand ea depaseste foarte mult parametrul normal.

Ce factori influenteaza statura unui copil?

In general, statura unui om nu este influentata prin interventii exterioare, ci este determinata de factorul ereditar. Potentialul de crestere in inaltime al unui copil poate fi ameliorat printr-o alimentatie potrivita,  printr-un aport de vitamine adecvat, prin activitati sportive corecte.

Atentie! Este important sa utilizam hormonul cresterii in cazul copiilor al caror organism nu il produce, acestea fiind cazuri extrem de rare. Cu toate acestea, sunt medici care decid sa apeleze la acest hormon chiar daca nu s-au efectuat analize care sa indice clar lipsa lui.

Cum masuram statura unui copil?

Intrucat este imposibil sa asezam un nou-nascut in picioare, determinarea inaltimii nu este tocmai usor de realizat, in primele luni de viata. Apelati la acel obiect sub forma de banda pentru a stabili inaltimea copilului ( centimetru ). De asemenea, il puteti aseza pe copil intre doua obeicte grele si patrate ( volume de carti ) si apoi masurati distanta dintre ele. Pe copiii mai mari de doi ani, ii putem aseza langa perete si marca nivelul maxim de la crestetul capului. In cazul in care nu sunteti sigura ca bebelusul dumneavoastra creste, mergeti intr-o clinica medicala, unde se efectueaza masuratori mai exacte.

Cresterea staturii unui copil se regleaza cu timpul?

Cresterea in inaltime nu are o evolutie constanta, dar se desfasoara in salturi. Exista totusi copii care cresc incet, deci nu prezinta dovezi evidente, dar constant.

Sunt 4 momente fundamentale in procesul de crestere al copilului:

  • de la nastere pana la 4 ani – copilul creste cu 20 cm in primul an; cu 10 cm in al doilea an; cu 9 cm in al treilea an; cu 8 cm in al patrulea an;
  • de la 5 ani pana la pubertate – copilul creste cu cate 5 cm pe an;
  • declansarea pubertatii – copilul creste cu 10 cm pe an timp de 2 ani;
  • de la pubertate pana la 18 ani – copilul creste cu 2-3 cm pe an;

Care este media de greutate pentru un nou-nascut?

La nastere, greutatea medie a unui copil variaza intre 3200 si 3500 grame, indiferent de sexul lui.

Greutatea este mai importanta decat statura in primul an de viata?

Medicul pediatru va acorda mai multa atentie cresterii in greutate a unui copil. Aceasta se datoreaza faptului ca sanatatea copilului si cresterea lui functioneaza impreuna. In primul an de viata, bebelusul va lua cel mai mult in greutate, iar de la 2 la 8 ani, el va depune doar 2-3 kg.

 

Cum cantarim copilul?

Vom utiliza mereu acelasi cantar, deoarece cantare diferite pot arata greutati diferite!

Cum actionam daca bebelusul cantareste putin?

Nu trebuie sa ne ingrijoram, pentru ca bebelusii prezinta o crestere modesta a greutatii, dar constanta. Este esential insa sa evaluam parametrii sanatatii: colorit, vivacitate, temperament, tonicitate, receptia psihomotrica.

Sursa foto: www.exceptionn-elle.fr si www.pratique.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare