In cada sau in dus in timpul sarcinii?

In cada sau in dus in timpul sarcinii?

gravida dupa dus (www.carolefindsherwings.files.wordpress.com)

gravida dupa dus (www.carolefindsherwings.files.wordpress.com)In timpul sarcinii este normal sa ne preocupe orice tine de sanatatea noastra sau a copilului, pana si la modul in care iti faci baie. Asadar, atunci cand trebuie sa iti faci baie ce solutie este indicat sa alegi – dusul sau cada?

Potrivit specialistilor, temperatura crescuta a apei din cada reprezinta un adevarat risc pentru sanatatea bebelusului si chiar pentru pierderea sarcinii. Cu toate acestea, ce poate fi mai frumos decat sa faci baie intr-o cada plina de spuma si cu multa sare de baie?!

Chiar si asa, pana in prezent nu s-a demonstrat foarte exact de ce gravida nu trebuie sa faca baie in cada. Asa ca ii este permis deopotriva atat scaldatul in cada, cat si cel in dus.

Insa, gravida va trebui sa respecte cateva reguli destul de importante pentru a face baie in cada:

  • temperatura apei sa nu fie foarte fierbinte si sa se incadreze intre 36 si 38 grade Celsius;
  • baia in cada in timpul sarcinii va trebui sa fie mai scurta decat inainte de a ramane insarcinata (specialistii recomanda o sedere de maxim 10 minute).

Chiar daca se spune ca dusul in sarcina este o alegere mai sigura decat baia in cada, pana si acesta va trebui sa respecte cerintele de mai sus. O alta problema tot atat de stresanta pe care si-o pun destul de des gravidele este daca apa poate patrunde in cavitatea uterina in asa fel incat sa afecteze copilul. Mai mult ca sigur nu, intrucat copilul este destul de bine protejat in propriul “saculet”, iar dopul cervical nu permite apei sa patrunda in aceste locuri atat de intime.

 

In cazul in care gravida nu respecta regulile de mai sus cu privire la baia in cada sau in dus in timpul sarcinii se poate spune ca poate fi supusa unor riscuri destul de mari:

  • scaderea tensiunii arteriale ceea ce poate priva fatul de oxigen;
  • avort spontan;
  • nastere prematura;
  • malformatii ale fatului;
  • discomfort si ameteli.

 

Chiar daca adorati sauna, baile cu aburi sau cateva momente de relaxare in jacuzzi este indicat sa incercati sa le evitati intrucat pot crea probleme de sanatate destul de grave.