Cei mai multi dintre parinti sunt tentati sa aglomereze camerele copiilor cu mobilier si jucarii, uitand de un aspect foarte important: necesitatea existentei unui spatiu de joaca. In cele ce urmeaza iti prezentam camera unei fetite care face exceptie de la aceasta „regula”.
[imagebrowser id=852]Principala activitate a prichindeilor este joaca, prin intermediul careia descopera lumea si isi formeaza primele deprinderi si abilitati. Atentia adultilor se indreapta spre achizitionarea jucariilor, nu si spre amenajarea unui spatiu de joaca adecvat.
De cele mai multe ori, acesta se reduce la 1-2 metri patrati. Nu si in cazul de fata! Parintii Anei-Maria locuiesc la casa si i-au repartizat fetitei lor in varsta de trei anisori una dintre cele mai spatioase camere. De ce? In primul rand, au inteles ca o astfel de incapere trebuie sa indeplineasca multiple functii (de odihna, joaca, relaxare, studiu etc.). Apoi, s-au gandit la placerea micutei de a alerga si de a-si extinde tot mai mult teritoriul de joaca.
Asadar, cand au dat start amenajarii, au avut obiective foarte clare: finisaje in culori deschise si un mobilier care sa satisfaca nevoile de depozitare, dar care sa ocupe putin spatiu. Pe acesta l-au amplasat in forma de U, astfel incat zona ferestrei si centrul camerei sa ramana libere. In acest punct, camera era neprimitoare, insa treptat au animat-o cu accesorii si jucarii. E drept, mai au de facut ceva achizitii, insa important este ca pana acum au mers pe drumul cel bun.
O modalitate simpla de a insufleti si inveseli camera celui mic este folosirea unor accesorii colorate si vesele, asa cum sunt, de exemplu, acesti fluturasi prinsi de draperii si perdele.
Pentru a mentine o mai buna ordine in lucruri, prin separarea articolelor de imbracaminte de accesorii sau jucarii, este indicat sa optezi pentru doua-trei dulapuri pe care sa le amplasezi unul langa altul.
Acest articol a aparut in revista Domus, numarul de ian. – feb., 2011