Marele salt… din patut, in pat

Marele salt… din patut, in pat

De fapt, nu exista propriu zis un moment potrivit, stabilit cu exactitate, in care sa iti poti muta copilul din patut in pat. Totusi majoritatea parintilor fac aceasta trecere in perioada dintre un an jumatate si trei ani si jumatate. De ce? Si, mai ales, cum? 
Unii parinti ii cumpara copilului un pat (sau il duc in el, daca a fost deja instalat) atunci cand copilul pare deja sa se simta inghesuit in patutul lui, din punct de vedere fizic. Altii incearca sa-l mute doar atunci cand asteapta sosirea unui alt copil, iar acesta este de fapt unul dintre cele mai frecvente motive pentru a face mutarea. Pentru copii este bine sa inceapa sa doarma singuri intr-un pat, dar pentru inceput lasa-le o lumina de veghe peste noapte. De asemenea, nu refuza sa dormi cu ei daca au momente in care sunt speriati (in schimb, nu transforma asta intr-un obicei). In ambele cazuri, pentru a il face pe copilul tau sa inregistreze pozitiv, ca pe o evolutie personala, trecerea, tine cont de alte cateva lucruri. Sa luam fiecare situatie in parte:

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Deja e prea mare pentru patut

Si nu, nu e vorba de patutul care „i-a ramas micˮ, rareori se intampla ca unui copil sa nu-i mai incapa picioarele din cauza grilajului sau sa fie mai mare decat paturica lui preferata inainte ca noi sa remarcam alte „simptomeˮ. Cum ar fi: se da singur jos din patut, facand un fel de acrobatii in timpul carora chiar risca sa cada in cap. Sau poate trage salteaua si coboara pe dedesubtul acestuia. Se cocoata din patut pe o noptiera, apoi coboara pe un scaun asezat langa pat. Orice metoda ar fi gasit sa evadeze din spatiul cu grija asigurat pe timpul noptii, este evident ca nu mai are nevoie de bariere. Daca este destul de sigur pe miscarile lui pentru a cauta iesiri, cu siguranta nici nu va mai pica din pat pe timpul noptii.

Daca nu a manifestat vreun interes sa iasa din perimetrul restrans al patului, iti poti incuraja copilasul sa se mute intr-un pat mai mare daca a inceput sa faca la olita singur si te cheama noaptea sa-l pui pe olita. De asemenea, atunci cand devine interesat sa se uite peste umarul tau, la imagini, atunci cand ii citesti. Cititul este oricum ocazie foarte buna sa petreci timp in patul lui inainte de culcare, ca ritual de adormire, dar si de comunicare.

Este pe drum un fratior sau o surioara

In acest caz, trecerea se face cu cel putin sase-opt saptamani inainte de termenul la care va fi adus acasa noul nascut. Chiar iti vei dori ca cel mai mare dintre copiii tai sa fie bine adaptat la noul sau pat inainte de a vedea ca noul-venit in familie ii preia patutul, altfel se vor dezvolta rivalitati si gelozii inca din start.

Daca cei doi copii vor dormi in aceeasi camera si nu ai facut mutarea in timp util, nu face trecerea imediat ce bebelusul mic a fost adus acasa. Poti sa il culci pe noul venit intr-un landou sau un carucior special pina cand face trei-patru luni.

Fiecare copil este diferit
Unii copii se vor adapta cu usurinta la schimbare, in timp ce altora le va lua ceva timp. Fiecare copil este diferit. Cativa micuti pot fi chiar foarte rezistenti la incercarea de a-i muta, deoarece sunt foarte atasati de patutul lor si adesea vor fi fortati doar de apropierea momentului unui nou fratior.

Exista si parinti care vor sa faca trecerea prematur, inainte ca cel mic sa fie gata de mutare. Daca a fost doar dorinta ta de autonomie (si pe tine te-ar scapa de niste griji si ar marca, intr-un fel, o trecere la un statut mai liber) vei sesiza imediat din faptul ca micutul tau nu mai doarme bine, se trezeste des, plange si te cheama. Daca este asa, adu-i patutul inapoi. Dar incepe sa ii prezinti ca interesante schimbarile care il asteapta. Nu ii spune ca aducerea patutului este un pas inapoi in dezvoltarea lui si nici nu il face sa considere asta ca o pedeapsa.

Nu uita, mutarea in pat este doar una dintre multele schimbari carea vor avea loc in viata lui. Daca trecerea va coincide cu incercarile voastre de a-i formarea obiceiul de a face la olita sau la toaleta, s-ar putea sa resimta toate acestea ca pe niste presiuni sa „creascaˮ. Copiii care au frati mai mari se descurca mai usor cu toate acestea, deoarece ei adesea isi doresc sa fie la fel ca fratele sau sora mai mare. Pentru un mezin, patutul va fi chiar o chestie „pentru copii miciˮ, pe care vor fi bucurosi sa il lase in urma.
Pentru cei din urma nici nu va trebui sa faci un mare efort. Ei sunt gata sa se mute si vor savura aceasta schimbare de statut.

Patuturi si paturi

Unii producatori vand concepte de patuturi flexibile, modulare, cu durabilitatea garantata pe zeci de ani, pe care le poti adapta la nevoiele copiilor tai. In mod ideal, ar fi bine sa ai cate o camera pentru fiecare copil din familie si practic sa nu existe o mutare fizica din locul lui, ci doar sa modifici patutul, care va fi transofrmat in pat in momentul in care cel mic incepe sa depaseasca granitele. Cu toate acestea, nu uita ca pentru inceput va trebui sa aiba un paravan care sa ii opreasca alunecarea „la valeˮ in primele saptamani dupa mutare.

Copilul poate gasi linistitor sa continuie sa doarma cu patura de pe patul lui vechi, chiar daca aceasta este prea mica, sau cu o juacrie, cu o lenjerie similara. Daca trebuie sa luati alt pat, ia copilul cu voi la magazin pentru a-si alege singur noul pat. Vorbeste despre eveniment cu o saptamana in avans. In ziua cea mare, poti programa chiar o petrecere la care sa inviti prietenii si bunicii. Copilul tau poate fi atat de entuziasmat de obtinerea un pat adevarat, incat totul sa mearga bine.
Fara comentarii

Lasa un comentariu