Cat de bine ne descurcam cu minciuna?

women_talking_friendsIncercam mereu sa evitam sa fim inselati de aparente insa de multe ori nu avem succes in demersul nostru. Se pare chiar ca gradul de acuratete al evaluarilor constiente pe care le facem poate fi adesea sub nivelul gandurilor automate legate de detectarea minciunii.

Potrivit unui studiu publicat recent in Psychological Science evaluarea la nivel constient a minciunii adesea poate actiona contrar dorintei noastre de a nu fi inselati, deoarece ne face sa ne concentram pe cautarea unor asa-zise semne clasice de minciuna cum ar fi mentinerea insuficienta a contactului vizual sau aparenta neliniste. Problema sta in faptul ca aceste ‚semne clasice’ ale minciunii nu ne prea ajuta sa identificam un om nedemn de increderea noastra.

Inca din septembrie 2013 specialistii Universitatii Freiburg au aratat (in aceeasi revista) ca mentinerea contactului vizual poate sa reprezinte semnale diferite in functie de situatie: in contextul unor relatii de prietenie sau apropiere, poate fi semnul unei conexiuni, al increderii…dar in alte conditii poate fi asociat cu dominanta sau intimidarea. In studiul lor autorii au constatat ca in conditiile in care opiniile ascultatorului nu sunt similare cu cele ale vorbitorului, un contactul vizual prelungit este asociat mai mult cu o rezistenta crescuta la persuasiune, persoanele respective avand chiar mai putine schimbari de atitudine in urma discursului .

In aceasta noua evaluare, realizata de Universitatea California, autorii confirma faptul ca stam destul de prost in ceea ce priveste capacitatea de a detecta minciunile. Pentru a ajunge la aceasta concluzie specialistii au utilizat inregistrari video ale intervievarii unor suspecti asupra disparitiei unor bancnote de 100 de dolari.

Cele 72 de persoane din experiment au reusit ‚performanta’ sa identifice doar 43% dintre minciunile prezentate in secventele video urmarite si doar 48% dintre cazurile in care se spunea adevarul.

Mai mult, pentru a evalua gradul in decizia a fost luata in mod constient sau  mai mult instinctiv, persoanele din studiu au completat imediat dupa vizionarea secventei video testul IAT (Implicit Association Test). Rezultatele  IAT au aratat ca cei ce au identificat mai bine cazurile de minciuna au fost persoanele ce au utilizat mai degraba nivelul intuitiv decat cel constient.

Suntem inca departe de a sti destule despre minciuna si asta o reflecta si un alt studiu publicat in martie in Developmental Science. Tot specialistii Universitatii California raspund la intrebarea daca exista vreo influenta asupra personalitatii copiilor ce sunt mintiti mai mult decat alti copii? In mod suprinzator acesta e primul studiul ce raspunde la intrebarea: Copiii care au fost mintiti mai mult, tind sa minta mai mult la randul lor ?

Se pare ca da, lipsa de onestitate a adultilor afecteaza onestitatea copilului, cel putin aceasta a constatat evaluarea reactiilor a 186 de copii cu varste intre 3-7 ani. In experiment, jumatate dintre copii au fost mintiti ca‚ daca vin in camera alaturata sa se joace ii asteapta un bol mare cu bomboane, iar cealalta jumatate au fost doar chemati sa se joace (fara a mentiona nimic despre prezenta bomboanelor).

Copiii mintiti au avut o probabilitate semnificativ sporita de a trisa la joc atunci cand le-a fost oferita oportunitatea de a trage cu ochiul la rezultate pentru a castiga (8 din 10 au facut asta fata de 6 din 10 la copii ce nu au fost mintiti). In plus, ei au avut avut o probabilitate crescuta sa minta cand au fost intrebati daca au trisat sau nu (9 din 10 au facut asta fata de 6 din 10 la copiii ce nu au fost mintiti).

Oare in cazul vostru cum sta situatia? Sunteti nevoiti sa-l mintiti adesea pe cel mic?

Pe de alta parte daca doriti sa testati cat de bine puteti sa identificati minciuna incercati testul celor de la New York Times, publicat in urma cu o saptamana sidisponibil aici (limba engleza).

Psychological Science September 2013; March 2014

Developmental Science, March  2014
Daca in familia ta intampini probleme in ceea ce priveste educarea in echipa, nu ezita sa apelezi la un sprijin pentru a depasi obstacolele vietii – psihoterapeut Rares Ignat – mobil 0724 232 893 sau email:
wings.romania@gmail.com.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare