Reprizele de somn din timpul zilei pot dura doar câteva ore scurte, dar acestea vor influența în mod pozitiv toate cele 24 de ore din ziua copilului. Un pui de somn îi poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce agitația, plânsul și episoadele de toane și nervozitate. Studiile arată că copiii care dorm reprize de somn zilnic se îmbolnăvesc mai rar și sunt mai puțin susceptibili să fie obezi atunci când cresc. Un pui de somn la momentul potrivit va spori atenția și favorizează dezvoltarea creierului.
Elaborează un program de somn și activități pentru bebe
A stabili un program format din reprize de somn pe timpul zilei poate ajuta, de asemenea, pentru a compensa orice sincopă în timpul somnului de noapte. Chiar și o trezire de o oră în timpul orelor de somn de noapte poate avea un efect negativ asupra capacității de atenție a a copilului și poate induce agitația și oboseală.
Există multe idei pentru a ajuta un copil să tragă un pui de somn, dar unele dintre ele ar putea să nu funcționeze pentru bebe dacă soluția nu se referă la motivele pentru care copilul dumneavoastră nu reușește să adoarmă în timpul zilei, iar aceste motive variază în funcție de fiecare.
Înainte de a decide o soluție, trebuie să înțelegeți bioritmul și agenda de zi a copilului dumneavoastră. Odată ce ați dat seama de cauza lipsei de somn din timpul zilei, puteți stabili un plan de odină pentru a depăși rezistența lui.
Iată o serie de probleme care pot afecta programul de somn pe timp de zi a lui bebe:
Programul de somn nu se mai potrivește cu vârsta lui bebe
Este important să ne gândim la micro-etapele de dezvoltare a unui copil, atât fizice, cât și educative sau sociale. Între acestea amintim învățarea să meargă de-a bușilea, a începe să mănânce mâncare solidă sau chiar activitățile de la grădiniță. Orice schimbare în programul de zi al copilului poate conduce către oboseală, ceea ce impune răspunsuri diferite din partea lui bebe cu privire la agenda pre-stabilită de somn, astfel este recomandat să adaptăm orele de somn noului biortim.
Programul de activități nu se potrivește cu ceasul biologic al copilului
Ora de culcare, orele de somn, ora de masă, expunerea la lumină și întuneric, activitățile de joacă și învățare pot afecta agenda de somn în reprize scurte a copilului. Atenție la programul copilului tău pentru a te asigura că activitățile specifice sunt programate în momente rezonabile în fiecare zi. Ordinea necorespunzătoare a activităților – exemplu: timpul activ de joacă activ înainte de culcare – poate afecta programul de somn din timpul nopții, respectiv al zilei.
Programul de somn nu este consistent de la o zi la alta
Dacă în timpul săptămânii, orele de somn, timpul de somn și timpul de trezire sunt ordonate, dar la sfârșit de săptămână se modifică, posibil să existe un dezechilibru tip jetlag cu privire la orele de somnic. Alte inconsecvențe de genul – diferențe de câteva ore între ora de somn de la grădiniță versus ora de somn de-acasă, a sări o oră de somn pentru a se juca, a dormi în mașină în loc să doarmă acasă etc – vor afecta programul de somn. Stabiliți un program rezonabil de somnic și mențineți agenda pentru a-i permite lui bebe să adoarmă în prima jumătate de oră de la momentele de somn pe care le-ați configurat.
Atenție la condiționările specifice pentru somn
Un copil care este obișnuit să adoarmă într-un mod foarte specific poate deveni cu ușurință condiționat de metodă, încât îi va fi dificil să adoarmă în alte condiții. Alăptarea copilului înainte de somn, legănatul, pătuțul propriu, păturica preferată, un anumit program muzical, toate aceste mici condiționări vor conduce către obișnuirea copilului să adoarmă în același sistem. Este important ca bebe să poată adormi oriunde și oricând, chiar și în lipsa condițiilor obișnuite.
Copilul este obosit și activ peste timpul de somn
Dacă nu sunteți atent la semnele de oboseală ale copilului, el se poate trece repede peste timpul regulamentar de joacă și energia acestuia îl va ține activ, dar va adormi mai greu odată pus la culcare. Deși un bebe obosit va adormi ușor și va dormi mai mult și mai bine, uneori energia suplimentară de joacă va conduce către decalarea programului de somn, iar oboseala își va spune cuvântul în maniere dificile – nervozitate, agitație, plânset. Odată cu trecerea timpului, va fi mai ușor și mai ușor să recunoașteți din timp indiciile somnoroase ale celor mici, sunt importante pentru a asigura un somnic odihnitor.
3 propuneri de accesorii pentru somn de la BabyNeeds.ro
Pentru a asigura un somn liniștit celui mic, echipa BabyNeeds.ro a pregătit 3 propuneri de accesorii pentru somn, articole necesare pentru camera celui mic, dar și pentru liniștea părinților.
-
Slumbersac – Sac de dormit cu maneca lunga Pink Fairy 0-6 luni
Acest sac de dormit cu mâneci lungi este disponibil în 4 variante de grosime și umpluturi în funcție de anotimp. Căptușeala sacului este din bumbac, este prevăzut cu fermoar, partea de jos este spațioasă pentru mișcări din picioare, iar decorațiunile sunt realizate din broderie aplicată.
2. Lionelo Bariera de pat Eva Beige
Dacă uneori bebe doarme cu voi în pat e bine să asigurați condițiile necesare, în mod special siguranța că în cazul rostogolirilor, bebe va rămâne în cadrul patului. Protecția de pat este realizată din structură metalică, este prevăzută cu plasă transparentă de interior, iar structura este rabatabilă. Se poate monta pe ambele părți ale patului și este disponibilă în două nuanțe – bej și albastru.
3. Littlelife Perna de Gat pentru Copii Dinozaur
Această pernă cu formă ergonomică este gândită pentru susținerea anatomică normal a gâtului lui bebe pentru a elimina unele tensiuni provocate de pozițiile neadecvate în timpului călătoriei cu mașina. Umplutura pernei este din microsfere dense de poliuretan care asigură fermitatea formei și conferă confortul necesar. Disponibilă în design și culori atrăgătoare, perna este recomandată pentru copii mai mari de 2 ani.
***
BabyNeeds.ro este unul dintre cele mai mari magazine online pentru articole și produse pentru bebeluși și copii mici. Alături de resursele esențiale pentru creșterea celui mic, Blogul BabyNeeds.ro oferă articole cu sfaturi importante despre parenting.
- babyneeds.ro
- office@babyneeds.ro
- 0726.817.023