Cum recunosti meningita

Daca cel mic este mereu iritabil, varsa repetat si are un tipat ascutit, trebuie sa mergi cu el la doctor, deoarece este suspect de meningita. Copilul mai mare nu suporta lumina, inchide ochii sau ii acopera. Meningita, sau inflamatia meningelui, are doua forme, virala si bacteriana, doar aceasta din urma fiind tratata cu antibiotice.

Debutul. Copilul se plange de durere de cap, are varsaturi si nu-si poate apleca in fata capul. Daca il pui in pozitie sezand, nu-si poate atinge genunchii cu buzele, din cauza rigiditatii spatelui si a gatului.

Evolutie. O eruptie vinetie, cauzata de sangerarea micilor vase din piele, apare brusc si se raspandeste rapid, acoperind membrele si corpul intreg.Trebuie sa mergi urgent la medic, in caz contrar copilul poate intra in cateva ore in colaps. La bebelusi, fontanela este umflata si tare la atingere. Diagnosticarea tarzie poate duce la paralizia nervilor cranieni, strabism, surzire si paralizii ale membrelor, stare de inconstienta, cauzata de lichidul acumulat in creier, probleme mentale si de comportament, iar in final deces.

Analize. Pentru a confirma diagnosticul de meningita, se practica o punctie lombara. Se introduce un ac in canalul medular, pentru extragerea lichidului cefalorahidian, care va fi trimis la laborator pentru analize. Daca lichidul este tulbure la examinarea cu ochiul liber, sugereaza o infectie cauzata de meningita. Examenul microscopic este cel care va pune diagnosticul final, precizand numarul si tipul celulelor, precum si microbul responsabil de infectie. Cel mai periculos tip de infectie este cel cu meningococcus, bacterie ce intra in fluxul sanguin si cauzeaza septicemie severa. Alte bacterii care cauzeaza frecvent meningita sunt: Haemophilus Influenzae tip B si Streptococcus Pneumoniae.

Sursa foto: madeformums.com

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare