Cum sa construiesti o relatie frumoasa cu micul tau scolar

Unul din cele mai grele “joburi” pe care le poate avea cineva in ziua de astazi este cel de parinte.

Cu atat mai mult cu cat traim intr-o societate ale carei cerinte profesionale sunt din ce in ce mai incompatibile cu un stil de viata conventional, care permitea odinioara mamicilor si taticilor sa dedice mai mult timp cresterii si educarii copilului.

In conditiile in care foarte putini angajati, proaspeti parinti, beneficiaza de un program flexibil, timpul alocat noului membru al familiei este insuficient si nu acopera nevoile afective ale acestuia.

Psihologii numesc relatia de dragoste care se formeaza intre parinti si copil “atasament afectiv”. Acesta nu este insa un dat si nu apare din senin, fara efort din partea parintilor. Ca orice relatie interumana, cea dintre parinte si cel mic se construieste prin timpul petrecut impreuna, timp in care parintele il angajeaza pe princhindel in activitati ludice si de invatare – jocuri, povesti, excursii etc. Atasamentul afectiv este o relatie unica si este factorul cheie in dezvoltarea emotionala, intelectuala si fizica a copilului.

Un atasament afectiv solid il invata pe cel mic cum sa se increada in tine, dar si in altii, cum sa iti comunice sentimentele pozitive si negative si, in final, cum sa isi construiasca o imagine de sine pozitiva care il va ajuta in viitor sa dezvolte relatii interumane frumoase, bazate pe empatie si intelegere.

Atasamentul afectiv deficitar duce la frustrari, lipsa increderii in sine si in ceilalti, stangacii in exprimarea sentimentelor precum si o imagine de sine negativa care va afecta felul in care copilul tau interactioneaza cu oamenii din jur.

Este important de stiut ca atat mamicile, cat si taticii au aceleasi responsabilitati afective fata de prichindei. Asta inseamna ca activitatile pot fi puse in practica atat individual, cu unul din parinti, cat si in familie, cu ambii parinti.

Pentru ca niciun copil nu vine pe lume cu un manual de intrebuintare, iata 7 strategii pe care orice parinte le poate aplica pentru a inlesni dezvoltarea unei relatii frumoase cu cel mic, potrivit parenting.com.

1. Creeaza mici ritualuri!

Lucrurile mici pe care le faci in fiecare zi pot fi transformate in activitati constante. De exemplu, canta-i prichindelului un cantecel special inainte de culcare sau fa din banala seara de vineri o seara dedicata jocurilor. Sambata poate fi ziua clatitelor ori a fursecurilor. Astfel, chiar si activitatile aparent banale pot deveni traditii familiale a caror previzibilitate ii vor da celui mic un sentiment de siguranta si apartinere, cultivandu-i acelasi timp atasamentul fata de tine.

2. Arata-ti latura comica

Inventeaza cantece nostime sau danseaza atunci cand auzi muzica, probeaza o palarie caraghioasa cand mergeti la cumparaturi si stramba-te in mod dragalas. Fii spontan si neinhibat. Copiii nu se asteapta ca adultii sa aiba simtul umorului deci revelatia asta il va face sa te iubeasca si mai mult.

3. Incalca-ti propriile reguli

Surprinde-l din cand in cand cu o gustare care ii este pe plac, un desert sau pizza. Cand sunteti la magazin, lasa-l sa aleaga el ce vrea sa manance. Isi va da seama ca este un moment special si va invata sa aprecieze timpul petrecut impreuna.

4. Citeste-i!

Desi ti se poate parea desuet, cititul este mai util pentru copilul tau decat DVD-urile cu desene animate sau jocurile pe calculator. Foarte multi parinti isi plaseaza copiii in fata televizorului si ii uita acolo, satisfacuti ca se pot si ei relaxa cateva ore. Aceasta anti-strategie nu face decat sa il instraineze pe cel mic de realitate, dar si de tine. Citeste-i povesti cu voce tare, imitand glasul personajelor caraghioase si punandu-l si pe el sa contribuie la actiune. Include-l in poveste, creeati-va nume speciale sau concepeti voi povestea voastra. Aceasta activitate ii va dezvolta vocabularul, creativitatea precum si imaginatia.

5. Alinta-l!

Mangaie-l, saruta-l, imbratiseaza-l, fa-l sa se simta iubit si fizic. Chiar si atunci cand il disciplinezi, tine-l de mana si explica-i calm, in timp ce il privesti in ochi, ca trebuie sa inceteze cu plansul sau cu lovitul. Mai poti dansa cu el, sau chiar sa-l harjonesti. Du-l intr-o excursie la Vulcanii Noroiosi si balaciti-va impreuna.

6. Fii langa el atunci cand esueaza

La fel cum ii esti alaturi atunci cand ii reuseste ceva, fii langa el si cand esueaza. Continua sa il incurajezi si sa iti exprimi empatia prin imbratisari si vorbe bune.

7. Fii prietenul copilului tau

Cand sunt mici, copiii vor sa petreaca foarte mult timp cu tine. Bucura-te de aceasta perioada si savureaza clipele obisnuite, cum ar fi un drum cu masina pana la supermarket sau o ora in parc. Daca incepe sa se poarte copilareste, aminteste-ti ca, in definitiv, este copil si fa recurs la propria ta copilarie, care cu siguranta este izvor de nostimade si comicarii. Nu fi ca Grinch si da frau liber imaginatiei.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare