Scapa de depresie, ia atitudine!

[imagebrowser id=683]

Depresia este atat de comuna, incat psihologii au ajuns sa o numeasca drept „ raceala comuna a afectiunilor emotionale ”.

Daca sunteti depresiva, nu sunteti singura in aceasta situatie. Dar nu este bine sa lasati depresia sa va conduca. Puteti lua masuri chiar dumneavoastra in cazul unei depresii minore, care vine si pleaca. Pentru depresia severa, sunt o serie de medicamente eficiente, pe care vi le poate prescrie medicul.

Ce este in neregula?

Poate ca un anumit eveniment v-a provocat sa va simtiti mai neindispusa, sau pur si simplu sunteti trista fara niciun motiv anume. Depresia este coordonata de factori medicali, genetici si de mediu.

Exista 4 tipuri de depresie:

  1. depresie majora ( dureaza mai mult de 2 saptamani );
  2. depresie usoara ( prezinta simptome mai putine );
  3. tulburare bipolara ( duce la variatii de dispozitie extreme );
  4. depresie postpartum ( apare dupa nastere la unele femei ).

Va prezentam in continuare cateva sfaturi foarte utile pentru a iesi din depresie:

Faceti miscare! 

Multe studii au aratat ca exercitiile fizice sunt un bun remediu pentru starea sufleteasca, asa sa iesiti din casa si faceti miscare. Puteti face si exercitii aerobice pentru o jumatate de ora, de trei ori pe saptamana. Va puteti plimba, alerga, merge cu bicicleta sau cu rolele, sari coarda, dansa. Orice forma de exercitii este binevenita, iar daca doriti sa obtineti un efect maxim, este nevoie sa si transpirati.

Serviti alimente care va modifica starea de spirit 

In general, lipsa carbohidratilor dauneaza si ajuta la instalarea depresiei. Alimentele care va vor ajuta creierul sa produce serotonina, acea substanta care va binedispune, sunt: fructele, fasolea, legumele, cerealele integrale.

De asemenea, cercetatorii au afirmat ca persoanele care consuma peste de trei ori pe saptamana, sunt mai putin dispuse la depresie. Pestii cei mai bogati in acizi grasi omega 3 sunt importanti pentru buna functionare a creierului: ton, somon, sardine, macrou.

In cazul in care obisnuiti sa beti cafea sau cola, incercati sa reduceti cantitatea treptat, pana ajungeti sa le eliminati complet din alimentatie. Cofeina dauneaza creierului, pentru ca inhiba secretia de serotonina, si deci provoaca depresie. De evitat este si alcoolul, care constituie de fapt un depresiv, chiar daca ne face sa avem impresia ca ne binedispune.

Scrieti pe hartie trairile dumneavoastra 

Este bine sa notam in scris ce ne framanta, ce dureri sufletesti avem. Nu trebuie sa va ganditi prea mult, doar sa scrieti. Stati in fata unei coli albe circa un sfert de ora sau o jumatate de ora. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care isi astern pe hartie emotiile isi vor imbunatati starea de spirit in urmatoarele zile.

Hraniti-va spiritul 

Cel mai bun mod de a hrani sufletul este sa mergem la biserica. Exista studii care au dovedit faptul ca persoanele care participau la slujbe in mod frecvent erau mai putin predispuse la depresie decat cele care nu practicau acest lucru.

Administrati SAM 

Acest supliment este adesea prescris de medici, deoarace in multe tari europene, SAM s-a dovedit eficient in tratamentul depresiei. Este o substanta naturala regasita in toate celulele vii, carentele sale fiind adesea asociate cu depresia. Administrarea acestui supliment produce imbunatatiri dupa doar cateva saptamani, arata numeroase studii. Conform unor studii pe animale, SAM creste nivelul serotoninei, dopaminei si noradrenalinei, neurotransmitatori implicati in modificarile starii de spirit. Incercati sa utilizati sortimentele cu capsule de protectie, pentru a fi mai usor digerabile. Pentru o depresie minora, este recomandat sa luati 200 mg de doua ori pe zi. In cazul in care nu veti remarca nicio schimbare dupa doua sau trei saptamani, atunci puteti mari doza treptat pana ajungeti la 400 mg. Atentie insa, nu administrati SAM daca suferiti de alta forma de depresie decat cea minora, pentru a nu agrava situatia dumneavoastra!

Luati sunatoare 

Studiile au aratat ca sunatoarea ajuta la ameliorarea starilor depresive minore, prin permiterea unor substante chimice din creier sa se acumuleze intre celulele nervoase, la fel cum se comporta de cele mai multe ori si antidepresivele. Luati 300 mg de sunatoare de trei ori pe zi, in timp ce mancati. In cazul cand administrati si un alt tratament, este bine sa va informati medicul ca luati sunatoare, pentru a evita situatii neplacute, deoarece sunatoarea interactioneaza cu multe medicamente.

Luati magneziu 

Magneziul este esential pentru mentinerea sanatatii functiei nervoase. Acesta ajuta la producerea si actiunea serotoninei. Luati 150 mg de magneziu de doua ori pe zi, impreuna cu calciu. Astfel veti evita nasterea unui dezechilibru intre aceste doua minerale si veti putea scapa de anxietate si depresie.

Luati vitamina B

Luati vitamina B in fiecare dimineata, 10 mg pe zi, in timpul micului dejun. Depresia si oboseala poate fi asociata cu lipsa acestei vitamine.

Odihniti-va suficient 

Studiile demonstreaza faptul ca daca dormim mai putin de opt ore pe noapte, nivelul de serotonina scade in timp. Un somn bun este atunci cand ne culcam la aceeasi ora in fiecare seara si ne trezim dimineata la aceeasi ora, chiar si in weekend.

Renuntati la orele indelungate in fata televizorului

Studiile arata ca cei care se uita prea mult timp la televizor, vor avea sentimente de izolare. Starea dumneavoastra de spirit se va agrava pe masura ce va uitati fara intrerupere la seriale, emisiuni sau concursuri televizate. Stabiliti-va un program si incercati sa nu depasiti 3-4 ore de privit la televizor zilnic.

Simtiti-va bine in pielea dumneavoastra! 

  • Daca aveti senzatia ca cei din jur rad de dumneavoastra, ganditi-va daca ar putea de fapt sa rada de altcineva, si nu luati totul personal. Oamenii reactioneaza de multe ori din plictiseala sau rautate.
  • Nimeni nu este perfect, asa ca nu va faceti griji daca cineva nu va place. Este imposibil sa ii putem tolera pe toti cei din jurul nostru.
  • Nu vedeti partea goala a paharului, iar atunci cand se petrece ceva rau, nu va invinovatiti. Incercati sa priviti obiectiv situatiile grele prin care treceti si sa va inarmati cu putere sa le schimbati in bine.
  • Daca recunoasteti ca aveti o slabiciune, nu inseamna ca sunteti o persoana slaba. Acea situatie va poate ajuta sa vedeti unde trebuie sa depuneti mai mult efort. La urma urmelor, cu totii avem slabiciuni!
  • Este dificil ca toate lucrurile sa ne mearga intotdeauna de minune sau cum vrem noi. Incercati sa acceptati ca nu puteti controla lumea si intampinati cu calm necazurile. Cu totii trecem prin astfel de stari.

Sursa foto: www.hypnose-cannes.com; www.pratique.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare